Home Sikkerhed og skader

Sikkerheden i amerikansk fodbold er altid i centrum. Når vi taler om sikkerhed indenfor sporten, er det ikke kun i forhold til udstyr, som skulderbeskyttere og hjelm, men også i forhold til den træning og teknik spillerne modtager ude i klubberne.

Amerikansk fodbold er klassificeret som en kontaktsport, på lige vilkår med fx håndbold og fodbold. Selvom amerikansk fodbold ikke er mere farligt end de tidligere nævnte sportsgrene, så kan det hurtigt se farligere ud at spille amerikansk fodbold end fx håndbold, når man ser spillere kolliderer med høj fart.

Forbundet og klubberne har altid og hele tiden fokus på sikkerheden af spillere, og herunder den tekniske del af spil, hvor korrekt træning gør at man minimere risikoen for skader. Alle klubber har tilknyttet en fysioterapeut eller tilsvarende, og mange har flere, således at der altid er en kyndig person med ansvar for skader og lignende tilstede under kampene.

I de mindre rækker som fx Mikro, Mini og Kadet rækkerne, er holdene samlet til stævner, og spillet er en smule forenklet, så de momenter der i indeholder størst risici er fjernet, og det samme er de meget hårde tacklinger.

Vi har ikke et præcist tal over hvor mange skader der sker i Danmark, men vi ser ikke mange alvorlige skader, som hjernerystelser o. lign.

Amerikansk fodbold i Danmark

Vi bliver ofte kontaktet af forældre, journalister og studerende som gerne vil spørge ind til omfanget af hovedskader, samt hvordan Forbundet arbejder med issuet.

Vi har samlet det hele i en artikel her: https://www.daff.dk/hovedskader-i-amerikansk-fodbold-hvordan-arbejdes-der-med-det-i-danmark/

DR videnskab på besøg på landsholdet

DR Videnskab var i 2014 på besøg på en landsholdsamling, hvor journalisten Hanne Kokkeholm spurgte landsholdets manager og medics/fysioterapeuter omkring sikkerhed og skader i sporten.

http://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab/i-amerikansk-fodbold-maa-hjelmen-ikke-punktere

http://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab/football-landsholdet-har-skruet-op-sikkerheden

Skader i tal fra USA

Instituttet for Sports Medicine and Athletic Traume i New York har lavet en undersøgelse, hvor 71 byer med over 5.000 spillere deltog. Skadesprocenten for de 5.128 drenge (8-15 år, vægt 22,5 – 67,5 kg.), viste en overall skadesprocent på 5 pct. Af de 5 pct. var 61 pct. moderate skader og 38,9 pct. alvorlige skader. Procentdelen svarer til 1.33 spillere pr. hold pr. år. Der var ingen skader med varige men til følge.