Home Spillets forløb

2Amerikansk fodbold spilles på en bane, som måler ca. 110×45 meter, som er en smallere og længere bane end almindelig fodbold (soccer). Hvert hold har et mål i hver ende af banen, og en målzone kaldet endzone.

Et hold består af op til ca. 45 spillere, men kun 11 af disse er på banen samtidig. Hver spiller har en helt fast og veldefineret rolle og position på banen. Man spiller normalt enten forsvar eller angreb, og når et hold mister bolden, skiftes de 11 angribere ud med 11 forsvarere.

En kamp spilles i fire perioder kaldet quarters, med hver 12 minutters effektiv spilletid. Ved slutningen af 1. og 3. quarter bytter holdene banehalvdel uden yderligere pause, og efter 2. quarter er der halvlegspause på 20 minutter. Den effektive spilletid betyder, at en kamp typisk vil tage 2-3 timer. De store kampe i USA, så som Super Bowl, tager dog meget længere tid, da disse kampe er bygget op som et kæmpe show og kan vel mest samlingens med VM finalen i soccer.

               

Spillets forløb i amerikansk fodbold

Spillet går ud på at vinde terræn ved at føre bolden frem ad banen, der er inddelt på tværs i zoner på hver 5 yards (ca. 4,5 meter). Hvert hold har 4 forsøg til at føre bolden mindst 10 yards (ca. 9 meter) frem.

Kampen starter med et såkaldt coin-toss, for at finde ud af hvilket hold skal starte med bolden. Holdet som får bolden er offense (angreb), det modtagende hold er defense (forsvar).

Spillet går nu ud på at holdet, der har bolden (offense) har 4 forsøg til at flytte bolden 10 yards (ca. 9 meter) frem ad banen ved enten at løbe med den eller kaste den. Når angrebet har nået de 10 yards, får de fire nye forsøg til at nå yderligere 10 yards. Der er tid imellem de fire forsøg til at aftale taktikken til angreb og forsvar. Målet er at komme hele vejen ned til modstanderens målzone, hvorved man scorer et touchdown.

Hvis man efter de 3 første forsøg ikke har nået de 10 yards, kan man bruge 4. forsøg på enten at prøve igen, man kan sparke bolden langt ned på modstanderens banehalvdel for at give dårligere udgangsposition til dem, eller man kan (hvis man er indenfor rækkevidde) sparke på mål (kaldet et field goal).

Amerikansk fodbold en meget fysisk sport, samtidig med at det også en meget taktisk sport, hvor hver spiller har sin egen specielle rolle – nærmest som i et skakspil. Du vil derfor se, at spillerne stikker hovederne sammen og aftaler næste spil, play, hver gang der er et spilstop.

Spillet sættes i gang ved et såkaldt snap, hvor centeren afleverer bolden til quarterbacken, som enten står lige bag ved ham eller et par metre længere tilbage. Quarterbacken er den spiller på holdet, der dirigerer angrebsspillet og vel nok også den spiller der igennem tiden har været og er mest fokus på, da det er hans beslutninger der afgør om et angreb lykkes og derved også om en kamp vindes.

Quarterbacken kan enten aflevere bolden bagud til en runningback, der løber fremad med bolden indtil han tackles eller også kan quarterbacken vælge at kaste bolden fremad til en fri angriber, f.eks. en wide receiver, en runningback eller en tight end

Det siger sig selv, at man kan vinde mest terræn ved at kaste bolden fremad, men risikoen er også, at en modspiller griber bolden i luften, som kaldes en interception – og så går spillet den anden vej.

De eneste spillere, der ikke må tage imod en aflevering, er de offensive linemen – Tackles, Guards og Center.