Home Ny til flag football

Flag football udøves af både herrer og damer i klubber i hele Danmark. Flag football hører under DAFF – Dansk Amerikansk Fodbold Forbund, et forbund under Danmarks Idrætsforbund. Klubberne deltager i en landsdækkende turnering, som spilles i 3 herre rækker og en dame række. Derudover er der både et herre- og et damelandshold. Herrelandsholdet er blandt verdens bedste, og damerne er på vej.

Grundlæggende regler
Flag football er en gren der udspringer af amerikansk fodbold, som er ændret til at være en kamp med 5 mod 5 på banen, hvor det fysiske element af at tackle hinanden er fjernet. Sporten er none-contact, ligesom det er kendt fra basketball.

Holdene starter med bolden på deres egen 5 yard linje, hvorefter man har 4 forsøg til at krydse midten og få yderligere 4 forsøg til at score touchdown. Hvis et hold er i angreb, og det modsatte hold griber bolden, kaldes det en interception. Holdet der griber bolden, skal nu i angreb, og holdet starter med bolden hvor spillet sluttede.

Der spilles 2 x 20 minutter løbende tid, undtagen de sidste 2 minutter af hver halvleg, hvor tiden stopper når en spiller løber ud af banen eller laver en incomplete (som det kaldes, når bolden som kastes af quarterbacken ikke gribes).

 

Angrebet består af en quarterback, der modtager bolden når spillet starter, hvorefter de fire andre løber ned af banen i forskellige systemer, hvorefter quarterbacken kaster til dem. Quarterbacken må ikke løbe med bolden, men bolden kastes eller gives til en anden spiller, og denne person kan løbe med bolden. Der må kun foretages et fremadrettet kast per spil, og det skal ske bag hvor bolden starter. Der må foretages bagudrettet kast et uendelig antal kast bag ved bolden. Når bolden har passeret Line of Scrimmage – må den ikke videregives til andre.

Spillet stopper ved at en spiller tackles via de flag der sidder i bæltet, at en spiller løber ud af banen, at bolden rør jorden, eller at en spiller rør jorden med kroppen og dermed ikke hænder eller fødder.

Scoring – point
Et touchdown scores ved at en spiller enten løber ind i modstandernes endzone med bolden, eller at spilleren griber bolden i endzone. Et touchdown giver 6 point, og udløser et ekstra forsøg, hvor holdet kan vælge at score et ekstra point 5 yard fra modstanderens endzone, eller at lave en two-point-conversion, som sker 12 yard fra modstanders endzone.

Ny til flag football?

I Danmark afvikles det danske mesterskab ved en regulær sæson og et slutspil. På herresiden, er Danmark delt i en øst og en vest afdeling. Den bedste række hedder Flag National Liga, forkortet FNL. Rækken under hedder FNL kval, og den nederste række hedder FNL 1. division. Vinderne af henholdsvis FNL øst og vest går direkte i Final Four – semifinalerne, hvor nummer 2 til 5 skal ud i Play Offs for at se hvem der skal i semifinalen.

Der er hvert år op og nedrykningspil imellem de forskellige divisioner. Sæsonen går fra april/maj til september/oktober, dog afbrudt af en sommerferie pause i juli.

På damesiden, er der kun en række Flag Kvinde Liga, forkortet FKL. Her går de to bedste placerede hold direkte i DM finale.

Du kan finde en klub i nærheden af dig her.

Ny klub?

Hvis du ønsker at stifte en ny flag football klub, kan du se hvordan her.