Find klub & vær med

Positioner i Amerikansk Fodbold

Et hold består af op til 45 spillere, men kun 11 af disse er på banen samtidig. Hver spiller har en helt fast og veldefineret rolle og position på banen. Man spiller normalt enten forsvar eller angreb. Når et hold mister bolden, skiftes de 11 angribere ud med 11 forsvarsspillere.

Vi har beskrevet de offensive og defensive positioner nedenfor.

Offensive positioner

Quarterback (QB)

Quarterbacken, også kaldet spilfordeleren, står som regel bag centeren og modtager snappet. På løbespil, afleverer quarterbacken bolden til en af løbepositionerne. På kastespil, kaster QB’en bolden til en receiver. QB’en må også gerne selv løbe med bolden. QB’en kontrollerer spillet. Det er ofte ham der kalder spillet og afleverer eller kaster bolden.

Center (C)

Centeren er den spiller der snapper bolden til QB’en for at sætte angrebet i gang. Centeren blokerer for runningbacken på et løbespil og beskytter QB’en på kastespil.

Offensive Linje (OL)

Den offensive linje består af følgende positioner:

  • Centeren(C) er den spiller der snapper bolden til QB’en for at sætte angrebet i gang. Centeren blokerer for runningbacken på et løbespil og beskytter QB’en på kastespil.
  • Den offensive Guard (OG) står ved siden af centeren. OG’ens rolle er at blokere for runningbacken på løbespil og beskytte QB’en på kastespil.
  • Den offensive Tackle (OT) står ved siden af den offensive guard. OT’ens rolle er at blokere for runningbacken på løbespil og beskytte QB’en på kastespil.

Wide Receiver (WR)

Wide Recieveren er en offensiv spiller, som oftest står et stykke væk fra line of scrimmage, hvis primære rolle er at gribe bolden på kastespil. På løbespil blokerer wide receiveren ofte for løberen.

Wide receiverne er ofte de hurtigste spillere på holdet. Når QB’en forsøger at kaste bolden langt ned ad banen, er det ofte en af WR han prøver at kaste til.

Tight End (TE)

Tight End’en står yderst på den offensive linje. På løbespil blokerer TE’en for runningbacken. På kastespil løber TE’en ofte ud og bliver spilbar. Tight Endens unikke evner og rolle på holdet betyder, at de blokerer eller gribe bolden på kastespillet. De er ikke de hurtigste spillere på banen, så de bruges ofte på kortere kastespil. Deres højde og drøjde betyder, at de kan spilles selv når de er omgivet af defense.

Fullback (FB)

Fullbacken er kombination af en runningback og en offensiv linjemand, som står oftest sammen med runningbacken. Fullbackens primære opgave er at blokere for runningbacken på løbespil og quarterbacken på kastespil.

Halfback (HB)/Tailback (T)

Halfback bliver også kaldt for Tailback. Halfbacken er mindre og hurtigere end fullbacken. Halfbacken er den primære bærer af bolden på løbespil og ligesom fullbacken, bliver halfbacken ofte en bærer af bolden på kastespil. Halfbacken kaldes også for Runningbacks.

Runningback (RB)

Der er to typer af running backs:

  • Fullbacken (FB) står mellem QB’en og runningbacken. Hans primære rolle er at blockere for runningbacken på løbespil og beskytte QB’en på kastespil.
  • Halfback(HB)/Tailback(TB) er mindre og hurtigere end fullbacken, og er oftest ham der løber med bolden. Runningbacken er oftest placeret bag fullbacken og quarterbacken.

Defensive positioner

Nose Tackle (NT)

NT er en defensiv linjemand som oftest står overfor den offensive Center. NT’s vigtigste rolle er at stoppe løbespillet. NT er for det meste den største af de to tackles.

Defensive Tackle (DT)

DT er en defensiv linjemand som oftest står overfor den offensive Guard. DT’s rolle er både at stoppe løbespillet og forsøge at tackle(sack) QB’en på kastespil inden han når at kaste bolden.

Defensive End (DE)

DE står oftest på ydersiden af OT. DE’s primære rolle er at tackle(sack) QB’en på kastespil inden han når at kaste bolden

Line Backers (LB)

Linebackers står bag den defensive linje og deres opgave er at stoppe løbet og samtidig forsvare mod kast.

  • Inside Linebacker(ILB) primære opgave er at stoppe løbespillet.
  • Outside Linebacker(OLB) primære opgave er ofte at tackle(sack) QB’en på kastespil før han når at kaste bolden.

Defensive Backs (DB)

Defensive backs består af to typer:

  • Cornerbackens (CB) primære opgave er at forsvare mod kast og dække WR.
  • Strong Safety(SS)/Free Safety(FS) er oftest den største af disse, og derfor bedre til at forsvare mod løbet, hvor FS minder mere om CB og derfor er bedre til at forsvare modkastespillet.

Safeties er de spillere der dybest på banen, og derfor har et godt overblik over hele angrebet.

Special Team positioner

Special team er en gruppe eller kæde af spillere der bruges til at sparke  eller modtage bolden. Formålet for det sparkende hold er at give modstanderen dårligst mulig udgangsposition for næste angrebsserie. Modstanderen vil forsøge at returnere bolden, så langt om ad banen for at få den bedst mulige udgangsposition.

Derudover sparkes der Ekstra Point efter touchdown og Field Goals (oftest på 4. down) hvis angrebet er tæt på modstanderens endzone.

Kicker (K)

Kickerens primære opgave er at sparke field goals/ekstra points ,og oftest er det også Kickeren der sparker også kick off.

Punter (P)

Punterens rolle er at punte bolden, som regel på 4. down, således at modstanderen får den dårligst mulige udgangsposition.

Holder (H)

På et forsøg på field goal eller ekstra point, snapper Longsnapperen bolden til Holderen , som placerer bolden på jorden for, at Kickeren kan sparke bolden.

Kick Returner (KR)

På et kick off spil, har det modtagende hold som regel mindst en kick returner, hvis rolle er at gribe bolden og så løbe så mange yards som muligt frem mod end zone. Kick returneren er som regel den hurtigste spiller på banen.

Punt Returner (PR)

På et punt-spil, har det modtagende hold mindst en punt returner, hvis rolle  er at gribe bolden og så løbe så mange yards frem mod end zone som muligt. Punt returneren er som regel den hurtigst spiller på banen, og kan sagtens være den samme spiller som kick returneren.

Long snapper (LS)

På et sparke-spil fra scrimmage (field goal, ekstra point eller punt), kaldes den spiller der snapper bolden for long snapper, fordi bolden skal dække en lang distance, min. 7 yards før den når holderen eller punteren.

Om DAFF