Find klub & vær med

Sikkerhed og skader

Sikkerheden inden for amerikansk fodbold er altid i fokus. Når vi taler om sikkerhed inden for sporten, omhandler det ikke kun udstyr som skulderbeskyttere og hjelme, men også træning og teknik, som spillerne modtager i klubberne.

Amerikansk fodbold er klassificeret som en kontaktsport på lige fod med sportsgrene som håndbold og fodbold. Selvom amerikansk fodbold ikke nødvendigvis er farligere end de nævnte sportsgrene, kan det visuelt virke mere risikofyldt, især når man ser spillere kollidere ved høj hastighed.

Forbundet og klubberne har konstant fokus på spillernes sikkerhed, herunder tekniske aspekter af spillet, hvor korrekt træning minimerer risikoen for skader. Alle klubber har tilknyttet en fysioterapeut eller tilsvarende, og mange har flere, så der altid er kyndig assistance til rådighed ved skader under kampene.

I mindre rækker som Mikro, Mini og Kadet, samles holdene ofte til stævner, og spillet er en smule forenklet for at fjerne de momenter, der indebærer størst risici, herunder meget hårde tacklinger.

Selvom der ikke er præcise tal for antallet af skader i Danmark, er der ikke mange alvorlige skader som hjernerystelser.

Henvendelser

Vi modtager ofte henvendelser fra forældre, journalister og studerende, der ønsker at spørge ind til omfanget af hovedskader samt høre om, hvordan Forbundet arbejder med dette problem.

I Danmark er det ikke direkte sammenligneligt med NFL-niveauet. DAFFs Direktør, Lars Carlsen, udtaler: ”At sammenligne amerikansk fodbold i Danmark med NFL, vil være som at sammenligne go-kart med Formel 1. Det tror jeg roligt, at vi kan sige uden at fornærme de danske spillere.”

Generelt er kontaktintensiteten i Danmark ikke på samme niveau som i NFL, og derfor er risikoen for alvorlige skader, herunder hovedskader, også generelt mindre end i NFL. Dette betyder dog ikke, at der ikke er risiko for hovedskader i Danmark. Et af fokusområderne i forbundet er derfor at minimere risikoen for skader. Dette arbejde pågår løbende og er et fast tema på alle træneruddannelser, hvor korrekte teknikker undervises for at nedbringe risikoen.

Lars Carlsen fortsætter: ”Vi er meget opmærksomme på, at vi skal påvirke en holdningsændring omkring ’de store hits’. I vores arbejde i forbundet fremmer vi de korrekte tekniske tacklinger, og ikke de farlige tacklinger, der både er farlige for dem, der tackler, og dem der bliver tacklet. Desuden er det faktisk sådan, at den spiller, der forsøger at lave ’det store hit’, ender ofte med at misse tacklingen, og modstanderen scorer.”

Læs mere om hvordan vi arbejder med hovedskader.

Vi svarer gerne på spørgsmål ang. emnet, men et fif er at tage en hurtig tur online for at finde podcast, radio og TV interviews, hvor vi ofte er gæster.

DR videnskab på besøg på landsholdet

DR Videnskab var i 2014 på besøg på en landsholdsamling, hvor journalisten Hanne Kokkeholm spurgte landsholdets manager og medics/fysioterapeuter omkring sikkerhed og skader i sporten.

Skader i tal fra USA

Instituttet for Sports Medicine and Athletic Trauma i New York gennemførte en undersøgelse med deltagelse af 71 byer, hvor over 5.000 spillere deltog. Skadesprocenten for de 5.128 drenge (8-15 år, vægt 22,5 – 67,5 kg.) viste en samlet skadesprocent på 5%. Af denne 5% udgjorde 61% moderate skader, mens 38,9% var alvorlige skader. Dette svarer til 1,33 spillere pr. hold pr. år. Vigtigt at bemærke er, at der ikke var skader med varige men til følge.

Om DAFF