Find klub & vær med

Alderskategorier i Danmark

Som en del af formålet med at skabe mere meningsfuld konkurrence er vores sæson også bygget, så der er bedst mulighed for overgang mellem årgangene. Sæsonen i DAFF løber officielt fra august til august. Dette er gjort for at sikre en bedre sammenhæng mellem årgange og skolernes kalender. Der er stadig undtagelser i forhold til de givne konkurrenceformater.

Alderskategorier forklaret

Vi har tilrettet vores alderskategorier, så de giver spillerne de bedste muligheder for at udvikle sig. I Europa spilles der efter det internationale forbunds regler (IFAF). Reglerne ligner stort set de regler, der er i collegefodbold (NCAA) med nogle små ændringer. For at skabe mere meningsfuld konkurrence i overensstemmelse med den nyeste forskning på området, har vi tilrettet reglerne, så de passer bedre til de årgange, der er i forbundet.

Kort fortalt betyder det, at reglerne er tilrettet de enkelte rækker, som sikrer den langsigtede udvikling af spillerne og give dem de bedste oplevelser i forbindelse med amerikansk fodbold.

I DAFF spilles der to typer af amerikansk fodbold: 8-mands football og 11-mands football. 11-mands football er det endelige spil og spilles som udgangspunkt kun i seniorrækkerne. 8-mands football er justeret fra 11-mands football, hvor man fjerner to spillere på linjen og en skill position.

Udover antallet af spillere har vi lavet justeringer til konkurrencetyperne. Der findes tre typer af konkurrence i Danmark: stævner, gamedays eller turneringer. De tre typer af konkurrence bruges af de forskellige årgange, så der skabes sammenhæng mellem udvikling og konkurrenceformål.

Mikro (U10 år i efteråret og U11 år i foråret)

Mikro-årgangen rummer en række. Denne række er opdelt i et efterårsspil og et forårsspil. Der spilles kun 8-mands football. Der spilles altid regionalt. Der spilles kun stævner i denne række. Der afholdes ikke mesterskaber i denne række. Der spilles stævner fra april til og med september.

Mini (U12 år i efteråret og U13 år i foråret)

Mini-årgangen rummer en række. Denne række er opdelt i et efterårsspil og et forårsspil. Der spilles kun 8-mands football. Der spilles altid regionalt. Der spilles kun stævner i denne række. Der afholdes ikke mesterskaber i denne række. Der spilles stævner fra april til og med september.

Kadet (U14 år i efteråret og U15 år i foråret)

Kadet-årgangen rummer en række. Denne række er opdelt i et efterårsspil og et forårsspil. Der spilles kun 8-mands football. Der spilles altid regionalt. Der spilles stævner om efteråret og gamedays om foråret. Der afholdes ikke mesterskaber i denne række. Der spilles gamedays fra april til og med juni, og der spilles stævner fra august til og med september.

Development (U16 år i efteråret og U17 år i efteråret)

Development-årgangen rummer en række. Denne række er opdelt i et efterårsspil og et forårsspil. Der spilles som udgangspunkt 8- eller 9-mands football. Ved tilstrækkelig tilmelding i rækkerne kan der spilles 11-mands football. I efteråret spilles der altid et regionalt spil, og i foråret spilles der et nationalt spil, der afsluttes med et Danmarksmesterskab. Der spilles Gamedays om efteråret og turneringsformat om foråret. Der spilles turnering fra april til og med juni, og der spilles gamedays fra august til og med september.

Junior (U19 år i efteråret og U20 år i foråret)

Junior-årgangen rummer en række. Denne række er opdelt i et efterårsspil og et forårsspil. Der spilles som udgangspunkt 8- eller 9-mands football. Ved tilstrækkelig tilmelding i rækkerne kan der spilles 11-mands football. I efteråret spilles der altid et regionalt spil, og i foråret spilles der et nationalt spil, der afsluttes med et Danmarksmesterskab. Der spilles turneringsformat i denne række. Der spilles turnering om DM fra april til og med juni, og der spilles turneringsspil i efteråret fra august til og med september.

Senior

Seniorrækken rummer tre rækker: Nationalligaen, 1. division og Danmarksserien. Nationalligaen og 1. division "hænger sammen" i det, at adgang til Nationalligaen sker gennem 1. division. Adgang til 1. division sker ved tilmelding. Nationalligaen har et mål om at være seks hold (pr. 2023: 5 hold), og 1. division har også et mål om at være seks hold (pr. 2023: 7 hold). I disse to rækker spilles der 11-mands football i turneringsformat. For Danmarksserien spilles der 8-mands football, og rækken er en tilmeldingsrække med plads til alle. Sæsonen løber fra april til oktober.

Kvinder

Kvinde football er stadig en lille del af football i Danmark. Der er endnu ikke en liga for kvindehold, men Copenhagen Raptors spiller i den svenske 1. division, og har i 2023 lavet et samarbejde med de andre danske klubber, så alle, der gerne vil spille kamp, kan være med. Der er nu kvindehold i Valby, Aalborg, Aarhus, Vejle og Odense.

Derudover er der gennem hele året både camps, trænings- og venskabskampe med holdene på tværs af Danmark. Der er derfor rig mulighed for at udvikle sig som spiller og prøve kræfter med sporten i en rigtig kamp.

 

Konkurrence typer

Stævner

Stævneformatet bruges primært på de mindste årgange. Her planlægges i samarbejde med klubberne stævnedage, hvor man mødes og spiller kampe. Der er plads til alle, og fokus er på at skabe oplevelser og udvikle spillere. Der er plads til alle, hvilket vil sige, at hvis en klub ikke kan stille et fuldt hold, kan der laves mixhold på tværs af klubberne. Til stævner spilles der blandt andet uden score, og tiden for kampene er også justeret.

Turnering

Turneringen er det "klassiske" konkurrenceformat. Her spilles der som udgangspunkt ude- og hjemmekampe i en eller flere puljer. Der spilles efter normale regler med meget få ændringer. Turneringsformatet er forbeholdt seniorrækkerne samt de ældre årgange af ungdom.

Gamedays

Gameday-formatet er en kombination af stævne- og turneringsformatet. Her mødes mindst tre hold på en given dag og møder hinanden én gang. Kampene har blandt andet justeret tid, men der er for eksempel også fjernet noget speciel teams. Gamedays bruges primært af de midterste årgange og er udarbejdet, så overgangen fra børneregler til voksenregler bliver blødere.

Om DAFF